Lapsia, koiria ja ideoita: näin yrittäjyyskasvatus toimii Loviisassa

keskustelua600
Loviisassa kunta, koulut ja yrittäjät lähtivät yhdessä edistämään yrittäjyyskasvatusta.

Tarkoitus on puhua Jean-Claude Van Dammen eeppisestä Volvomainoksesta, mutta toimistokoirat Sulo ja Pele vievät lähes kaiken lasten huomion. Itseään innokkaasti face-to-face -markkinoiva kultainen noutaja joutuu jäähylle keittiöön, ja keskustelukin alkaa sujua.

Meneillään on Tesjoen 3.–5.-luokkalaisten yritysvierailu Loviisan keskustassa sijaitsevassa luovassa toimistossa Creative Peakissa. Aamupäivän aikana toimiston asiantuntijat esittelevät itsensä ja kertovat lapsille mitä tekevät työkseen. Strategi Topi Lintukangas keskustelee lasten kanssa mainoksista, työpaikoista, yrittäjyydestä, sosiaalisesta mediasta ja medialukutaidosta. Välillä katsotaan yhdessä parhaita mainosvideoita.

– On tosi kivaa että oppilaat pääsevät ulos luokasta. Koulu helposti sulkeutuu omaan tilaansa, joten on tärkeää mennä katsomaan mitä ulkomaailmassa tapahtuu, sanoo Tesjoen koulun luokanopettaja ja koulunjohtaja Elina Ylämäki.

Vierailut ovat myös hyvä tapa tutustua yrittäjyyteen, joka Ylämäen mukaan on avautunut lapsille paremmin.

– Yrittäjyys saattaa näyttäytyä oppilaille jonain ihmeellisenä ja kaukaisena, kunnes he tajuavat että yrittäjyys on tosi tavallista, arkistakin. Monet huomaavat, että minunkin perheessä on yrittäjiä. Loppujen lopuksi lapset tietävätkin yrittäjyydestä paljon.

Yritysvierailu on osa viime lukuvuonna käynnistynyttä Loviisan yrittäjyyskasvatustyöryhmän kokeilua, johon Tesjoen alakoulu pääsi pilottikouluksi. Pilotin aikana Tesjoen koulu on päässyt tekemään muutakin koulu-yritysyhteistyötä, kuten maatilavierailun ja yrittäjien järjestämän pajapäivän koululla.

Ylämäki uskoo, että mainostoimistovierailu sopii sisällöltään hyvin alakoululaisten maailmaan.

– On vaikea arvioida, mitä taitoja nykyiset esikoululaiset tulevat aikuisena tarvitsemaan. Uudessa opetussuunnitelmassa puhutaan monilukutaidosta, jolla tarkoitetaan esimerkiksi taitoa lukea erilaisia tekstejä ja kuvia sekä medialukutaitoa. Mielestäni käsite monilukutaito kuvaa hyvin sitä taitojen laajuutta, jota tulevaisuudessa  – ja nykyäänkin – tullaan työelämässä tarvitsemaan, Ylämäki sanoo.

Tyontekija_esittelee_itsensa600
Suunnittelija Sanna Nylén kertoo, mitä hän tekee työkseen.

Yrittäjyyskasvatus osaksi toimintakulttuuria

Mukaan vierailulle saapui myös Loviisan yrittäjyyskasvatustyöryhmän vetäjä, yrittäjyyskasvatustyöstään palkittu Jouni Malmivaara. Malmivaaran mielestä lapset on hyvä tutustuttaa työelämään ja yrittäjyyteen jo nuorina.

– Yrittäjyyskasvatus opettaa asennetta työhön ja elämään yleensä. Lasten pitää antaa oppia itse tekemällä ja toisten esimerkeistä, Malmimaara sanoo.

Malmivaaran mukaan yrittäjyyskasvatus Loviisassa on kehittynyt hyvin. Kolmisen vuotta sitten perustettu yrittäjyyskasvatuksen työryhmä kokoontuu säännöllisesti ja ideoi yhdessä, miten yrittäjyyskasvatusta voisi kehittää.

toimistossa600
Suunnittelija Jukka Salminen esittelee mainostoimiston työvälineitä.

 

Loviisan Yrittäjyyskasvatuksen työryhmässä on Malmivaaran lisäksi tällä hetkellä Loviisan sivistystoimen johtaja sekä koulutuspäällikkö, ammattikoulun edustaja, lukion opot, Loviisan yrittäjien puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, Elina Ylämäki Tesjoen koululta, Posintran edustaja, Yksillä purjeilla -hankkeen edustaja ja YES Uusimaan Heli Koskenniemi.

­– Idea Tesjoen koulusta pilottikouluna lähti työryhmän palaverissa, ja koulun opettajat lähtivät innolla mukaan. Sanoisin, että pilotti onnistui hyvin. Yrittäjyyskasvatus Tesjoen koulussa on nyt “business as usual”, ja työryhmä on tehnyt työnsä. Nyt suunnittelemme jo seuraavaa kokeilua. Lähdemme myös kiertämään firmoja ja herättelemään niitä koulu-yritysyhteistyöhön, Malmivaara kertoo.

jouni_topi_elina600
Kuvassa Jouni Malmivaara, Topi Lintukangas ja Elina Ylämäki.

Kokeilusta tuli malli

heli_300YES Uusimaan Heli Koskenniemi on tyytyväisenä seurannut Tesjoen koulun pilottiprojektia ja yhteistyötä Loviisan seudun yrittäjien kanssa.

– Ehdotin että alakoulujen kanssa pitäisi tehdä jotain, ja siitä lähdimme yhdessä yrittäjien ja yrittäjyyskasvatustyöryhmän kanssa jalostamaan ideaa. Pilotti oli kokeilu siitä, mitä yrittäjät voivat alakoulujen kanssa tehdä, ja se onnistui hienosti: alakoululaiset ovat päässeet tutustumaan yrittäjiin sekä erilaisiin yrityksiin ja toimialoihin. Tesjoen koulu on mahtava pieni kyläkoulu. On ollut mukavaa seurata, kuinka nämä koulu-yritysyhteistyön toimet sopivat myös yhdysluokille, Koskenniemi sanoo.

Tutustu YES:in koulu-yritysyhteistyön palveluihin.

 

Lue, miten yrittäjyyskasvatustyöryhmät käynnistyivät Uudellamaalla: 20.5.2013: YES vie yrittäjyyskasvatusta paikallistasolle Uudellamaalla

Uudenmaan Yrittäjät palkitsivat Jouni Malmivaaran viime vuonna merkittävästä työstään yrittäjyyskasvatuksessa. Lue uutinen Yrittäjien sivulta.

 

 

Kommentit

kommenttia

YES rakentaa tulevaisuutta, jossa jokaisella nuorella
on mahdollisuus yrittäjyyskasvatukseen.
css.php